11 Dec
Bodem en Teelt vanuit de onderzoekskeuken

Hoe kan wetenschappelijke kennis gebruikt worden om meer inzicht te krijgen in de dynamiek van het bodemleven? En hoe is deze kennis van nut voor de land- en tuinbouw?  Wat is de relatie tussen bodemkwaliteit en teeltopbrengst? Kunnen groenbemesters de bodemdiversiteit veranderen? 

In deze interactieve bijeenkomst geven onderzoekers presentaties op het gebied van bodem en teelt. Ook krijgen de deelnemers een kijkje in de keuken van onderzoekers en gaan zelf een practicum doen in het lab. Met deze kennistrip slaan we een brug tussen wetenschappelijke kennis en de maatschappelijke gebruikers daarvan: agrariërs.

Vanuit de Greenport bieden wij de mogelijkheid aan om met busvervoer om 12 uur vanaf Proeftuin Zwaagdijk, Tolweg 13, Zwaagdijk af te reizen, inclusief een lunchpakket in de bus. In verband met het beperkt aantal plaatsen en de catering is aanmelden verplicht.

Meld u hier aan... 

Programma

12.00    Vertrek bus vanaf Proeftuin Zwaagdijk (inclusief lunch)
13.00    Inloop bij Universiteit van Amsterdam 
13.15    Welkom door Niek Persoon (Amsterdam Green Campus) en Erna Steenhuis (GreenPort NHN)
13.20    Het bodemleven helpt ons, hoe helpen wij het bodemleven? 
              Door: Gera van Os, lector AERES Dronten
13.50    Plant-schimmel evolutie in de bodem
              Door: Dr. Vincent Merckx (Naturalis)
14.20    Pauze 
14.40    Practicum in het lab: ‘Specialisatie bij Koolwitjes en Kooluilen’.
15.40    Het microbioom van de bodem. Resultaat EFRO-Evergreen.
              Door: Dr. Hans Breeuwer (UvA/IBED) 
16.10    Afsluiting en een drankje. 
16.45    Terugreis 
 

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd vanuit het EFRO-project EVERGREEN. 

Meer informatie

Erna Steenhuis

Projectcoordinator & Communicatie